AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa waren dinsdag opnieuw somber gestemd. Een dalende dollar en een lager slot op het Amerikaanse Wall Street maandag drukten de koersen na aanvankelijk hogere openingen verder naar beneden. De negatieve stemming was maandag al ingezet door de dalende dollar.

Beurs (video): Van der Moolen fors lager op beursonderzoek VSOok: Ahold zou claimemissie voorbereiden. DSM krijgt toestemming voor overname vitaminedivisie Roche.

In Amsterdam zakte de AEX-index door de volgens handelaren belangrijke steungrens van 325 punten. De graadmeter van de beurs noteerde tegen de middag 323,14 punten. Dat is een verlies van 3,87 punten ofwel 1,18 procent.

Grootste dalers waren Van der Moolen en Ahold. De effectenhandelaar is onderwerp van een onderzoek naar het gedrag van hoekmannen op de effectenbeurs in New York. Analisten vrezen dat de hoekmannen minder macht krijgen op de beurs en dat daardoor de winstgevendheid onder druk komt te staan. Het aandeel viel ruim procent terug tot 11,12 euro en was daarmee de grootste daler onder de AEX-fondsen.

Ahold daalde 3,8 procent tot 8,36 euro. Het supermarktconcern zou volgens een bericht in de Britse media een claimemissie voorbereiden van 6 miljard euro. Daarmee zou het concern zijn schuldenlast van 12 miljard euro kunnen terugdringen. Ahold wilde niet ingaan op het bericht.

Beleggers hadden verder weinig bedrijfsnieuws om op te varen. DSM maakte bekend definitief de vitamines van Roche te kunnen inlijven. Het aandeel daalde echter 1,2 procent. Op de lokale markt steeg Nedschroef 1,3 procent. De schroevenfabrikant heeft een grote opdracht bij autofabrikant BMW weten binnen te halen.

Ook de andere Europese beurzen kwamen na even op winst te hebben gestaan op verlies terecht. Frankfurt stond aan het einde van de ochtend 1 procent in het rood, Parijs 0,75 procent. Voor de beurs van Londen werd een verlies van 0,6 procent geregistreerd.

De grootste koersuitslagen liet Alstom zien. Dit Franse machinebouwconcern werd maandagavond - voorlopig - van de ondergang gered. In eerste instantie steeg de koers van het aandeel met 7,5 procent. Later kreeg de bezorgdheid over de vooruitzichten toch de overhand. Het aandeel ging daardoor met bijna 14 procent onderuit. Later werd dat verlies beperkt tot 4,3 procent.

Euro

De euro liep wat verder op. Dinsdag tegen het middaguur stond de Europese munteenheid op 1,1480 dollar tegen 1,1465 dollar bij het einde van de handel van maandag, toen de dollar behoorlijk was gedaald, vooral tegenover de yen. Dat was een gevolg van uitspraken van de zeven grootste industrielanden (G7), dat Japan zijn munteenheid niet kunstmatig laag moet houden. In ponden sterling ging de euro van 0,6995 naar 0,6950.