AMSTERDAM - Analisten worden een beetje wanhopig van de beurs. De verschillende indices draaien al enkele weken doelloos rondjes, met weinig perspectief op betere tijden. Ook op het Damrak was enige opwinding dinsdagochtend ver te zoeken. "Een typische niks-markt waarop richting ontbreekt", aldus een analist.

Bekijk video

De AEX-index bevindt zich al sinds eind december tussen het weerstandsniveau van 512 en het steunniveau van 475 punten. Pas als de graadmeter duidelijk die barrière van 512 zou slechten, komen er volgens analisten weer betere tijden.

"Maar momenteel gaan we niet eens meer in de richting van iets", stelt een van hen mismoedig vast. Ook dinsdagochtend zat de AEX lange tijd tussen de 494 en 496 punten. Tegen de middag noteerde de index van vijfentwintig belangrijkste fondsen 0,6 procent hoger op 495,18 punten. "Het wachten is op de vooruitzichten die de bedrijven voor dit jaar gaan geven".

De telecomsector voelde nog de naweeën van de afwaardering die zakenbank Morgan Stanley maandag had gegeven aan Nokia. In Europa gingen de producenten van telefoons achteruit, net als de halfgeleidersector die de chips aanlevert voor mobieltjes. Amsterdam brak echter met dat beeld. Daar wonnen de chipfondsen ASM Lithography (1,3 procent op 20,55 euro) en Philips (1,7 procent op ,10 euro).

KPN leverde juist in, 1,6 procent op 6 euro rond. "Kennelijk is er sprake van enige correctie. KPN heeft de afgelopen maanden relatief goed gepresteerd op de beurs." Slecht nieuws was wel het teruglopende abonneebestand van dochter KPN Mobile. Grote concurrent Vodafone Libertel meldde juist meer abonnees, wat resulteerde in een hogere koers (0,8 procent erbij op 9,88 euro).

Enige stimulans ondervonden de 'financials' van de meevallende cijfers van de Britse verzekeraar CGNU. Branchegenoot Aegon profiteerde het meest (1,9 procent op 27,60 euro), maar had dan ook het extra voordeel dat ABN Amro de verzekeraar opwaardeerde. ING, ABN Amro en Fortis moesten genoegen nemen met winstjes tussen 0,4 en 0,6 procent.