AMSTERDAM - ING eist een miljoenenvergoeding van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan en van het accountantsconcern Deloitte & Touche. Volgens het bank- en verzekeringsconcern zijn deze bedrijven betrokken geweest bij fraude, waardoor het honderden miljoenen dollar heeft verloren. Dat heeft een ING-woordvoerster dinsdag gezegd.

De fraude werd gepleegd door National Century Financial Enterprises, een inmiddels failliete financier in de Amerikaanse gezondheidszorg. Het bedrijf fraudeerde met waardepapieren die werden uitgegeven via een dochterbedrijf van ING. National Century Financial Enterprises zette toekomstige inkomsten van bedrijven in de zorgsector om in waardepapieren, ook wel securitisatie genoemd.

Volgens ING kan de schade van de zwendel oplopen tot 500 miljoen dollar. Voor een deel van dit bedrag heeft de bankverzekeraar eind vorig jaar al een voorziening getroffen. De woordvoerster wilde niet zeggen hoeveel de bank apart heeft gelegd om de schade op te vangen.

ING heeft JP Morgan en Deloitte & Touche in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd. De bankverzekeraar wil de schade op deze bedrijven verhalen, omdat zij de fraude mogelijk zouden hebben gemaakt.