BRUSSEL - 'Verraad' van het Zwitserse Swissair heeft geleid tot de ondergang van Sabena. Dat zegt voormalig topman Christoph Müller van de vorig jaar failliet verklaarde Belgische luchtvaartmaatschappij in een vraaggesprek met de Brusselse krant Le Soir.

Volgens Müller heeft het Zwitserse luchtvaartbedrijf, dat samen met de Belgische staat eigenaar was van Sabena, zelfs twee maal verraad gepleegd. De eerste keer in mei vorig jaar, toen het weigerde zijn belang op te trekken van 49 naar 85 procent, zoals het eerder had toegezegd. En de tweede keer toen het een beloofde kapitaalsverhoging van 258 miljoen euro achterwege liet.

Swissair bracht Sabena daarvan op de hoogte "met een simpele fax", aldus Müller. Het gaf de terroristische aanslagen van 11 september als reden op, maar dat is volgens de voormalige Sabena-topman "slechts een excuus".

Volgens Müller was Sabena met een extra kapitaalsinjectie en wat meer tijd te redden geweest. Hij merkt daarbij op dat de herhaalde stakingen van de piloten in de periode voor het faillissement de laatste kandidaat-overnemers op de vlucht hebben gejaagd.

Müller speelt geen rol meer in de pogingen tot een doorstart van Sabena via DAT, een voormalige dochteronderneming die buiten het faillissement is gebleven. DAT wordt geleid door de Nederlander Rob Kuijpers.

/ECONOMIELaatste vlucht Sabena geland