DEN HAAG - De gloeilamp van 60 watt verdwijnt al in september 2010 uit de handel. Milieuminister Jacqueline Cramer kondigt dat in haar nieuwste begroting aan.

Begin deze maand gingen als eerste de energievretende peertjes van 100 watt en meer in de ban als gevolg van Europese afspraken. Daarna zouden stapsgewijs de minder felle gloeilampen uit de handel gaan.

In september 2010 is de lamp van 75 watt aan de beurt. Die van 60 watt zou tot september 2011 te koop blijven. Beide type lampen verdwijnen nu gelijktijdig, wat de minister betreft. Cramer wil het elektriciteitsgebruik door verlichting door gezinnen in 2011, ten opzichte van 2007, met 30 procent verminderen.

Maatregelen

Het jaar 2010 heet ''het jaar van de waarheid voor het klimaat''. Halverwege het jaar zal het kabinet de knoop doorhakken over aanvullende maatregelen om de klimaatdoelen voor de lange termijn (zoals 30 procent minder CO2-uitstoot) te halen.

Het kabinet haalt de doelen voor 2011 wel, maar voor 2020 is dat onzeker. De uitkomsten van de VN-klimaattop in Kopenhagen in december zullen bepalend zijn voor 2010.

In de Deense hoofdstad moet een opvolger voor het in 2012 aflopende Kyoto-verdrag worden beklonken.

Donderslag

De Raad Nederlandse Detailhandel is niet blij met het nieuws. De medeling van minister Cramer komt voor de detailhandel als donderslag bij heldere hemel.

Nederland moet zich houden aan de Europese afspraken, aldus een woordvoerder. ,,We moeten in Europa wel in de pas blijven lopen.'' Regelgeving over de uitfasering van de gloeilamp wordt in Brussel gemaakt, stelt hij.