AMSTERDAM - EU-afgevaardigde Edmund Stoiber presenteert vrijdag een plan waarmee het Europese bedrijfsleven volgens hem 40 miljard euro kan besparen. Dat bericht de krant Die Welt maandag.

Stoiber, voorzitter van een commissie die op verzoek van de Europese Commissie onderzoek heeft gedaan naar mogelijke besparingen, wil dat nationale belastingdiensten voortaan elektronische facturen toestaan.

Ook worden de 16 miljoen kleine ondernemers in Europa in de plannen van Stoiber bevrijd van de plicht om een jaarverslag te maken om hun onderneming te kunnen laten controleren.

Die laatste maatregel zou al 6,3 miljard euro aan bezuinigingen opleveren, stelt de voormalige president van de Duitse deelstaat Beieren.

Tachograaf

Daarnaast richt hij zijn pijlen op de tachograaf: ondernemers zouden bij het vervoer van goederen pas bij afstanden vanaf 150 kilometer verplicht zo'n teller van 4000 euro per stuk moeten installeren.

Tenslotte stelt de politicus voor om een onafhankelijke toezichthouder in het leven te roepen die nieuwe wetsvoorstellen doorpluist en overbodige bureaucratie eruit snijdt en adviseert bij het verwijderen van onnodige regelgeving.