AMSTERDAM - Dit jaar gaan meer Nederlanders in het najaar op vakantie. "Er lijkt sprake van een kleine inhaalslag. Veel mensen besluiten hun uitgestelde zomervakantie alsnog te vieren", aldus onderzoeksdirecteur G. Eilander van NFO Trendbox maandag.

NFO Trendbox heeft de afgelopen drie weken 3000 Nederlanders over hun vakantieplannen in september en oktober ondervraagd. Het zomerseizoen voor de reiswereld duurt tot 1 november. Doorgaans wordt volgens Eilander 5 tot 6 procent van de zomervakanties in september en november gevierd. Dit jaar is dat percentage bijna verdubbeld tot 9,5.

Deze zomer werden veel reizigers afgeschrikt door de oorlog in Irak en het uitbreken van de besmettelijke longziekte SARS. Bovendien was de consument door de economisch onzekere tijdenerg afwachtend geworden met het boeken van een zomervakantie. Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) maakte half augustus nog bekend dat het aantal boekingen 4 procent achterliep in vergelijking met een jaar eerder.

Volgens de berekeningen van Trendbox zorgt de inhaalslag ervoor dat dit jaar 61 procent van de Nederlanders in de zomer op vakantie gaat. "Dat is weliswaar nog steeds een achterstand van 2 procentpunten ten opzichte van de 63 procent vakantieparticipatie in 2002. Het is echter wel meer dan de 59 procent, waarvan we eerder deze zomer uitgingen", aldus Eilander.