DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil bekijken of medisch specialisten beter in loondienst kunnen gaan werken. Dat zou kunnen helpen om de kosten van de ziekenhuiszorg in de hand te houden.

''Wellicht geeft loondienst een beter resultaat dan de structuur die we nu kennen'', zei de minister donderdag tijdens overleg met de Tweede Kamer.

Nu krijgt de medisch specialist per behandeling betaald. Wil hij meer gaan verdienen, dan kan hij meer operaties gaan uitvoeren. In de Kamer klonken ook geluiden om de specialist aan banden te leggen.

Onder anderen PvdA'er Eelke van der Veen wil dat het inkomen van de specialist niet meer afhangt van zijn omzet. ''Dat is de kat op het spek binden.'' Hij wees op de sterk gestegen kosten voor specialisten, zonder dat de zorg echt beter is geworden.

Productie draaien

Ook de minister heeft de indruk dat overbehandeling voorkomt. In sommige gemeenten worden drie maal zo veel mensen aan hun amandelen of astma geholpen als elders, zonder dat vaststaat dat dit ook echt nodig is.

Artsen kunnen daar de hand in hebben. Daarom wil Klink de discussie over specialisten in loondienst opnieuw beginnen. De minister zei geen ziekenhuizen te willen die productie draaien, maar kwaliteit leveren.

Klink moest al ingrijpen bij de specialisten, omdat vorig jaar hun budget met honderden miljoenen was overschreden.