FRANKFURT - Hoewel de inflatie dit jaar sterk zal afnemen, denkt president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) dat er nu geen reden is om de rente te verlagen. Duisenberg zegt dit in een interview met de Franse krant La Tribune, dat dinsdag wordt gepubliceerd.

"Op basis van de beschikbare informatie, is er geen reden om de tarieven te veranderen", aldus de bankpresident. "Als de informatie wijzigt, zullen we ernaar kijken."

Volgens Duisenberg zal de inflatie in de eurozone in het voorjaar uitkomen op circa 1,5 tot 1,6 procent. Dit is minder dan de 2 procent die de ECB maximaal 'toestaat' en ook lager dan de 2,1 procent in december. In januari en februari zullen de prijzen echter gemiddeld stijgen, maar de ECB-president ontkende dat dit te maken heeft met de komst van de euro.

Duisenberg erkende het effect van de neergang van de Amerikaanse economie op de eurozone te hebben onderschat. Maar de Nederlander denkt dat de economische groei voor de eurolanden eind dit jaar alweer op 2,5 procent zal uitkomen, overeenkomstig het groeipotentieel op de lange termijn.