PARIJS - De wereldwijde vraag naar olie zal dit en komend jaar hoger uitvallen. De vraag naar olie in Noord-Amerika en Azië trekt sterker aan dan verwacht.

''Er is toenemend bewijs dat de wereldeconomie eindelijk aan het stabiliseren is'', aldus het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn donderdag gepubliceerde maandelijkse olierapport.

De twaalf OPEC-landen, goed voor 40 procent van de wereldwijde olieproductie, liet donderdag weten momenteel geen reden te zien om de productie te verhogen. Volgens de organisatie van olieproducerende landen is het herstel van de economie nog te broos om de productie te verhogen.

Olievraag

De verwachting van het IEA is met bijna een half miljoen vaten per dag verhoogd. Het agentschap gaat nu uit van een dagelijkse olievraag van 84,4 miljoen vaten (van 159 liter) in 2009 en 85,7 miljoen vaten in 2010.

De organisatie hield donderdag een slag om de arm en waarschuwde dat het herstel langzaam zal gaan en dat de kans bestaat dat volgend jaar een nieuwe economische teruggang ontstaat. Die kan de olievraag weer onder druk zetten.

De olieprijs noteerde donderdagochtend iets boven de 72 dollar per vat, een stijging van ruim 1 procent.