AMSTERDAM - Het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in de aanpak van het kabinet van de economie is fors gestegen.

Van de Nederlanders denkt 23 procent dat het kabinetsbeleid de economie geen goed doet. Vorig jaar was dat nog 51 procent.

Ondertussen vindt 57 procent van de Nederlandse bevolking het wel een slecht idee om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 67 jaar.

Negentien procent ziet deze maatregel, die het kabinet wil invoeren om de economische crisis het hoofd te bieden, wel zitten.

Hogere belasting op dure huizen is in de ogen van 76 procent wel een goed idee. Afschaffen van de vliegtax kan bij 62 procent op steun rekenen. Het bevriezen van ambtenarensalarissen is met 52 procent voorstanders ook een populaire maatregel.

Keuzes

Netwerk vroeg de in totaal 1071 deelnemers aan het onderzoek ook wat hun keuzes zouden zijn in de begroting voor volgend jaar. In de zogenoemde Begroting van het Volk is te zien dat Nederlanders net als voorgaande jaren vooral extra geld willen zien gaan naar de zorg.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgt er in vergelijking met de begroting voor 2009 4,1 miljard euro bij.

Stijgers

Andere harde stijgers zijn het ministerie van Justitie, met 3,6 miljard euro extra, en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, met 3,2 miljard euro extra. Nederlanders blijken daarnaast te vinden dat problemen in Nederland meer centraal moeten komen te staan.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie moeten dan ook inleveren. Buitenlandse Zaken krijgt als het aan de Nederlandse bevolking ligt 3 miljard euro minder en Defensie 1,3 miljard euro.