AMSTERDAM - De beleggers in Europa verkeerden maandagmorgen in de greep van wisselkoersen. De Europese effectenbeurzen staan onder druk nu de Amerikaanse dollar profiteert van de discussie tussen de zeven belangrijkste industrielanden (G7) over het wisselkoersbeleid van Japan en China.

Beursjournaal (video): AEX flink in het rood door tech en financialsBelang van Philips in Atos Origin verwatert. Morgan Stanley verlaagt advies Heineken.

De toonaangevende AEX-index op het Amsterdamse Damrak noteerde aan het einde van de handelsochtend een min van 6,21 punten. Dat betekent een daling van 1,8 procent naar 328,61 punten. Analisten spreken van een schrikreactie op de beursvloer als gevolg van de duurder geworden Japanse yen. Beleggers in Europa vrezen dat de dollar ook ten opzichte van de euro gaat dalen, wat ongunstig is voor de Europese export.

"In Europa zijn we weliswaar er al langer aan gewend dat de euro en dollar ten opzichte van elkaar zweven. De drukte in het Verre Oosten en de discussie in Dubai tussen de G7 zorgt wel weer voor onzekerheid", aldus een analist. Bovendien is er volgens hem weinig ander economisch nieuws om de belegger af te leiden.

Slechts een van de 25 fondsen in de AEX wist uit de rode cijfers te blijven. Uitgever VNU noteerde met een plusje van 0,1 procent op ,50 euro. De grootste daler was het handelshuis Hagemeyer, die noteerde met een min van 5,4 procent op 4,05 euro.

Vrijwel alle zwaargewichten in de graadmeter waren behoorlijk weggezakt. Levensmiddelenconcern Unilever wist het verlies met een min van 0,5 procent nog wel te beperken. Bankverzekeraars Aegon en ABN-Amro noteerden daarentegen verliezen van respectievelijk 4 en ,8 procent. Heineken sprong in het oog door een afwaardering door zakenbank Morgan Stanley. De bierbrouwer verloor op de beurs 1 procent op 31,82 euro.

De andere Europese beurzen waren eveneens duidelijk in de min. Tegen het einde van de ochtend stond Londen 1 procent lager. Parijs stond op een verlies van bijna 2 procent en Frankfurt verloor 2,2 procent.

Op de Franse beurs kan maandag niet worden gehandeld in het aandeel Alstom. Dit noodlijdende concern wacht op een reddingsplan van de Franse overheid, waar de Europese Commisie toestemming voor moet geven. Vermoedelijk doet die dat later op de dag.

In Parijs was Atos Origin een van de uitzonderingen met een koersstijging van 1,5 procent. Deze IT-dienstverlener neemt de IT-activiteiten van het Amerikaanse Schlumberger over voor 1,3 miljard euro. Volgens analisten is dat tamelijk goedkoop.

Verder werd het aandeel Swiss uit de notering gehaald. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij staat kort voor de beslissing om te worden overgenomen door Lufthansa of toe te treden tot de alliantie OneWorld.

Op de beurs in Frankfurt ging de aandacht uit naar Deutsche Bank. Dit aandeel was 2,8 procent lager. De beleggers zijn bang dat topman Josef Ackermann moet aftreden nu er een rechtszaak tegen hem wordt aangespannen. Ackermann gaf als president-commissaris van Mannesmann in 2000 toestemming voor een gouden handdruk van 30 miljoen euro voor Mannesmann-topman Klaus Esser.

Euro

De euro stond hoger op 1,1465 dollar na vrijdag te zijn gesloten op 1,1355 dollar. De Amerikaanse munteenheid ging omlaag in reactie op de koersstijging van de yen. Dat laatste was het gevolg van uitspraken van de G7, de zeven grootste industrielanden, van dit weekeinde.

Deze groep pleitte voor flexibeler wisselkoersen. Dat is een signaal aan Japan om zijn munteenheid niet langer kunstmatig laag te houden teneinde de export te stimuleren. De yen steeg tot het hoogste peil sinds december 2000.