LEIDSCHENDAM - Het toeristisch bezoek aan de 'paradepaardjes van de BV Nederland' is in vijf jaar tijd flink toegenomen. In 1998 bezochten ruim 3500 mensen een Nederlands bedrijf. Vorig jaar waren dat er ruim 13.000.

Dat heeft de koepelorganisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) maandag bekendgemaakt. Volgens de promotieorganisatie voor toeristisch Nederland is Rotterdam in 1997 begonnen aan een proef met industriëel toerisme. De havenstad telde het jaar erop 3500 bezoekers en uiteindelijk vorig jaar ongeveer 8500.

Na Rotterdam werd het initiatief twee jaar later door Amsterdam opgepikt. De hoofdstad heeft van 1999 tot en met 2002 de belangstelling zien verdrievoudigen tot ruim 4200 dagjesmensen. Grote Twentse bedrijven hebben vorig jaar de handen ineen geslagen en telden in 2002 bijna 600 bezoekers. Die namen onder meer een kijkje achter de schermen bij bierbrouwer Grolsch.

TRN gaat onderzoeken in hoeverre ook buitenlandse toeristen te verleiden zijn tot een bedrijfsbezoek in Nederland. Volgens de promotieorganisatie mag vooralsnog alleen de (haven)industrie in Rotterdam zich verheugen op veel buitenlandse belangstelling.