AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een eerder voorstel om de zogenoemde tophypotheek te verbieden, versoepeld.

Consumenten mogen een hypothecaire schuld aangaan van meer dan 100 procent van de aankoopwaarde van de woning, als ze de 'top' binnen vijf tot zeven jaar aflossen.

Dat heeft de AFM woensdag bekendgemaakt.

De tophypotheek, waarbij meer wordt geleend dan de woningwaarde om de zogenoemde 'kosten koper' te betalen, is ook toegestaan, als er sprake is van vermogen, verbouwingen die leiden tot een hogere waarde van de woning of een hypotheek die gezien de inkomensnorm laag is.

Ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan meer dan 100 procent bedragen, aldus de AFM.

Verbieden

De AFM lanceerde in april het voorstel om de tophypotheek te verbieden. Dat plan deed veel stof opwaaien. De Vereniging Eigen Huis noemde het de doodsteek voor de woningmarkt en ook banken reageerden negatief.

Staatssecretaris De Jager floot AFM-voorzitter Hans Hoogervorst terug en zei dat er geen sprake kan zijn van een verbod op tophypotheken.

Regels

Hoogervorst zei woensdag dat het nieuwe plan nog wordt voorgelegd aan ''marktpartijen''. Hij zei dat banken zich op termijn aan de regels moeten houden. De AFM-voorzitter wil dat de nieuwe regels ingaan per 1 januari 2011.

Hoogervorst weet niet hoeveel mensen door de voorstellen straks minder kunnen lenen. Wel stelde hij, op basis van de meest recente gegevens, dat momenteel 27 procent van de huishoudens meer hebben geleend dan 112 procent van de woningwaarde. Wat hem betreft worden dat er straks minder.

Beschermen

De AFM wil mensen minder hypotheekruimte geven om hen te beschermen. De toezichthouder vreest dat mensen met een hoge hypotheek in de problemen kunnen komen, als huizenprijzen dalen en ze zonder werk komen te zitten.

Bij gedwongen verkoop van de woning hebben ze dan al snel een restschuld van enkele tienduizenden euro's.

Plan

Hoogervorst zei dat hij de ministeries van VROM en Financiën en leden van de Tweede Kamer heeft ingelicht over het plan in nieuwe vorm. De ministeries hebben er nog niet mee ingestemd.

''Maar dit is ook ons beleid, deze bevoegdheden behoren ons toe'', zei de voorzitter. Niet alle leden van de Tweede Kamer zijn enthousiast over de plannen. ''Maar nu er wat nuances in zitten, hebben ze wel meer oog voor de noodzaak hiervan'', stelde Hoogervorst.