DEN HAAG - Reizen met het stads- en streekvervoer wordt op 1 januari 2010 wel duurder, maar minder dan eigenlijk de bedoeling was.

De tarieven gaan gemiddeld met 4,3 procent omhoog.

Wegens de slechte economische omstandigheden ziet staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) af van de geplande verhoging met 6,6 procent, zo maakte ze dinsdag bekend.

Ze beperkt de prijsstijging tot 4,3 procent, evenveel als de stijging van de kosten voor het stads- en streekvervoer.

De overheid springt bij met 7,6 miljoen euro en compenseert zo het verschil in de verwachte opbrengsten voor de vervoersbedrijven. Dat geld is nog beschikbaar voor experimenten met het openbaar vervoer, aldus Huizinga.

Korting

Voor de strippenkaart (15 strippen) moet in het nieuwe jaar 7,60 euro worden betaald, en voor de kaart met 45 strippen 22,50 euro.

De strippenkaart waarop ouderen en anderen met korting kunnen reizen, gaat 5 euro kosten. Kaartjes met twee, drie of acht strippen die in de bus en tram worden verkocht, worden niet duurder.

Dit jaar gingen de tarieven 4,5 procent omhoog ondanks pogingen van SP, PVV en GroenLinks in de Tweede Kamer om een kleinere prijsstijging af te dwingen.

Druk

Huizinga verlaagde de voorgenomen tariefstijging voor 2008 nog wel van 3,1 naar 2,5 procent, na druk uit de Kamer.

SP en GroenLinks zijn het nu opnieuw oneens met de aangekondigde tariefverhoging maar kunnen voorlopig geen vuist maken. De coalitiepartijen CDA, PvdA en verluidt ook de ChristenUnie steunen de plannen.

ROVER

Reizigersvereniging ROVER is het niet eens met de aangekondigde prijsverhoging en noemt deze ''een zeer negatieve ontwikkeling''.

Met gemiddeld 4,3 procent stijgen de kosten van het openbaar vervoer volgens Rover ''aanzienlijk meer'' dan de kosten van het autorijden.