LONDEN - Het aantal mensen dat in het buitenland gaat werken, is sinds het begin van de recessie wereldwijd drastisch afgenomen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Migration Policy Institute in opdracht van BBC World Service.

Zo is het aantal Mexicanen dat werk zoekt in de Verenigde Staten sinds 2006 met 40 procent gedaald. Het aantal Roemenen en Bulgaren dat werkt zoekt in Spanje viel zelfs met 60 procent.

Verscheidene landen, waaronder Australië, Rusland en Maleisië, geven minder makkelijk een werkvergunning af sinds de economische achteruitgang begon. Andere landen zoals Japan en Spanje proberen met premies arbeidsmigranten over te halen terug te keren naar hun vaderland.

Werk

Verder blijkt dat internationale arbeidsmigranten niet massaal naar huis terugkeren. Ook komt uit het rapport naar voren dat migranten hun werk sneller verliezen. Dat komt onder meer omdat ze vaak in conjunctuurgevoelige sectoren werken, zoals de bouw.

Migranten sturen sinds de economische achteruitgang inzette ook minder geld terug naar hun land van herkomst. Het bedrag dat Turkije ontving van landgenoten die leven in het buitenland, daalde sinds 2008 met 43 procent.

Uitzonderingen

Op deze trends zijn wel enkele uitzonderingen. Zo zijn veel Oost-Europeanen die in Groot-Brittannië en Ierland werkten, naar hun land teruggekeerd.

De economie in Polen bijvoorbeeld heeft relatief weinig last van de crisis. Bovendien kunnen Polen later zonder veel problemen weer naar Groot-Brittannië en Ierland terugkeren.

En in enkele landen in Azië, waaronder Pakistan en Bangladesh, neemt het bedrag dat arbeiders in het buitenland naar huis sturen nog wel toe.