AMSTERDAM - De vrije val van de wereldeconomie lijkt tot stilstand te zijn gekomen, waarbij de economie zich sneller lijkt te stabiliseren dan vooraf gedacht.

Dit meldt de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, maandag tijdens een bijeenkomst van de Bank van Internationale Betalingen in het Zwitserse Basel.

Vooral opkomende markten zoals Rusland, China, Brazilie en India "blijken opmerkelijk veerkrachtig en laten een groei van betekenis zien", aldus Trichet tijdens de bijeenkomst van 27 centrale bankiers.

Voorzichtigheid

De ECB-voorzitter roept echter op tot "voorzichtigheid, verstandigheid en waakzaamheid". Protectionisme en onevenwichtigheden in de wereldeconomie zijn volgens Trichet de twee belangrijkste risico's die een economisch herstel in de weg kunnen staan.

"Het is onvergeeflijk opnieuw geconfronteerd te worden met een situatie zo dramatisch als in september 2008", benadrukte hij. "Met name de financiele markten opereren nog niet op wijze die we als 'normaal' kunnen omschrijven", aldus Trichet.

Akkoord

De uitspraak van de ECB-voorzitter volgt op het nieuws dat de ministers van Financien van de G20, de twintig sterkste economische landen, zaterdag een akkoord bereikten over nieuwe regels voor de bankensector voor onder anderen de bonusregelingen.

Donderdag maakte het ECB bekend het belangrijkste rentetarief voor de vierde opeenvolgende maand te handhaven op 1 procent.