UTRECHT - Het kabinet trekt de komende twee jaar 153 miljoen euro uit voor extra maatregelen om overlast en verloedering in wijken te bestrijden.

Volgens minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) is er alle aanleiding voor zo'n nieuw offensief, omdat de voortgang in de aanpak van dit ''hardnekkige'' probleem stagneert.

Samen met haar collega Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) en veertig gemeenten ondertekende ze maandag in Utrecht een manifest waarin ze beloven er een schepje bovenop te doen in hun aanpak van straatvuil, intimidatie door vooral jongeren, graffiti, hondenpoep en andere vormen van overlast.

Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) toont volgens Ter Horst aan dat rotzooi op straat tot meer vernielingen, meer vandalisme en meer vermogensdelicten leidt.

Manifest

''Pakken we de rotzooi op straat aan, dan pakken we de onveiligheid aan'', zei de bewindsvrouw tijdens het veiligheidscongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De veertig gemeenten die het manifest tekenden, zullen daarom meedoen aan de landelijke schoonmaakdag in het voorjaar van 2010 en 2011. Ter Horst riep alle andere gemeenten op dat ook te doen.