DEN HAAG - Ondanks de economische recessie, kijken Nederlandse huishoudens niet of nauwelijks of zij niet te veel betalen voor hun verzekeringsproducten.

Ruim 3 miljoen Nederlanders hebben hun verzekeringsportefeuille de afgelopen drie jaar niet bekeken. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Interpolis.

''Deze lakse houding ten opzichte van de eigen financiële situatie kost Nederlanders kapitalen'', stelt Interpolis-directeur Joop Kanen. Het uitblijven van een kritische blik op de portefeuille is volgens de onderzoekers niet alleen het gevolg van laksheid.

Uitgebreid

Ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders nemen liever het zekere voor het onzekere en verzekeren zich zo uitgebreid mogelijk, ook al betalen ze daardoor te veel. Tegelijkertijd vragen zij zich wel af of al die verzekeringen echt nodig zijn.

Volgens Kanen is dat lang niet altijd het geval. ''Het past niet in de huidige economische tijd om alles maar klakkeloos te verzekeren. Sommige risico's hoef je niet te verzekeren, maar kun je zelf dragen of voorkomen. Door gewoon goed op je spullen te letten en er zorgvuldig mee om te gaan.''