DEN HAAG - Zeven apotheken zullen maandag uitstel van betaling aanvragen. Dat heeft de brancheorganisatie KNMP zondag bekendgemaakt.

Volgens de KNMP zijn de apotheken in financiële problemen gekomen door het overheidsbeleid.

Het kabinet heeft bepaald dat van een groot aantal medicijnen alleen nog de goedkoopste variant mag worden vergoed. Dat scheelt de apothekers inkomsten.

De zeven apotheken behoren tot een keten met de naam Medsen, die al sinds februari in zwaar weer verkeert. Twee van de apotheken zijn gevestigd in Wijk bij Duurstede, waardoor daar de hele apotheekvoorziening dreigt om te vallen.

Medsen bestaat in totaal uit 65 vestigingen, met 750 medewerkers. De andere apotheken in nood zijn in Utrecht, Heemstede, Rotterdam, Leeuwarden en Hengelo.

Prijs

Van veel medicijnen bestaan dure en goedkope varianten die vaak exact dezelfde medische werking hebben en die van dezelfde kwaliteit zijn. Het verschil in prijs wordt bijvoorbeeld bepaald door de vraag of er patent op de pillen zit of niet.

De overheid en zorgverzekeraars zijn voorstander van het zogeheten preferentiebeleid, waarbij de patiënt het goedkoopste middel krijgt. Daardoor blijven de kosten van het medicijngebruik beperkt.

Premies

De premies die burgers moeten betalen voor ziektekosten zullen op die manier minder hard stijgen, is de verwachting. Apothekers en medicijnfabrikanten bestrijden dat prijsbeleid.

Apothekers hebben herhaaldelijk beweerd failliet te gaan en de kwaliteit van de zorg aan de klanten niet te kunnen handhaven. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt deze week met een rapport over de apothekers.

Overdracht

Bij een eventueel faillissement van apotheken zegt de KNMP een rol te willen spelen om een goede overdracht van medicatiedossiers te garanderen.

De organisatie meent dat moet worden voorkomen dat dossiers van patiënten verloren gaan. De KNMP zal hierover contact opnemen met de zeven apotheken.