AMSTERDAM - Een verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar leidt tot hogere looneisen van de vakbonden. Dat zei FNV-bestuurder Wilna Wind zaterdag op een bijeenkomst van vakbond FNV.

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland noemen de opstelling van de FNV ''schandalig''.

Wind stelde dat de verhoging van de AOW-leeftijd een bezuiniging is die vooral bij de lage en middeninkomens terechtkomt.

''De rekening daarvan gooien wij direct weer door de bus bij de werkgevers'', aldus Wind. ''De cao-onderhandelingen worden dan een stuk harder.''

Woedend

De werkgevers vragen zich in een reactie af hoe het mogelijk is dat ''een partij die tot geen enkele concessie in de AOW-discussie bereid is met dergelijke eisen durft te komen", aldus een woordvoerder.

"Zeker in deze slechte economische tijden waarin de werkgelegenheid toch al achteruit holt. We zijn woedend".

De regering wil de AOW-leeftijd verhogen tot 67 jaar om de overheidsfinanciën in de hand te houden. De FNV heeft tot 1 oktober om samen met onder meer de werkgevers binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) een alternatief plan te bedenken dat evenveel geld oplevert.

Weinig medestanders

De bond denkt daarbij onder meer aan hogere belastingen op topsalarissen en dure huizen. Daarnaast moeten mensen de kans krijgen zelf te kiezen of ze op hun 65e AOW krijgen, of dat ze liever nog een paar jaar doorwerken.

De afgelopen weken leek de FNV weinig medestanders te hebben binnen de SER. Zowel vanuit werkgeversorganisatie VNO-NCW als uit collegavakbond CNV kwamen geluiden dat er over een hogere pensioenleeftijd valt te praten.

Verschillende onafhankelijke SER-leden toonden zich ook overtuigde voorstanders. Toch is Wind er nog altijd van overtuigd dat de raad voor 1 oktober met een unaniem advies komt, waarbij de pensioenleeftijd ongemoeid wordt gelaten. ''De AOW-leeftijd blijft op 65, anders maken wij het niet mee.''

Niet uitvoerbaar

Volgens Wind is het plan van de overheid om mensen met zware beroepen bij een verhoging van de AOW-leeftijd te ontzien niet uitvoerbaar.

''Zo'n plan sterft in schoonheid. Wie bepaalt nu wat zwaar is? Is werk in de zorg zwaar, of in het onderwijs? De een zegt van wel, de ander vindt van niet. Iedereen vindt werken in de bouw zwaar, maar als je opzichter bent, hoe zwaar is dat?''

Onderzoek Donner

Een meerderheid (bijna zestig procent) van de Nederlanders heeft nog geen mening over een hogere AOW-leeftijd. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner constateerde in RTL Nieuws uit het onderzoek dat hijzelf heeft laten verrichten, dat het begrip groeit voor de kabinetsplannen.

Donner vond het te vroeg om te reageren op de dreigementen van de FNV. Hij wacht op de besluitvorming in de SER, aldus een woordvoerder.