AMSTERDAM - De Europese Unie heeft uitgehaald naar een voorstel van het Amerikaanse Congres om bezoekers naar de Verenigde Staten een toeslag van tien dollar (zo'n zes en een halve euro) te laten betalen.

Als het voorstel wordt aangenomen, zullen Amerikaanse bezoekers aan de EU wel eens hetzelfde moeten ondergaan, zei de Unie vrijdag. De toeslag is bedoeld om een Amerikaans programma te betalen dat bedoeld is om reizen te promoten.

Volgens de EU zijn het in dat geval toch echt de Amerikanen zelf die dat programma zouden moeten financieren.

"Alleen in 'Alice in Wonderland' is een straf een stimulans voor de activiteit waarover de straf is uitgesproken", aldus de ambassadeur van de Europese Commissie in Washington, John Bruton.

Visum

De Unie ziet de toeslag als opnieuw een treitermaatregeltje waarmee Europese reizigers worden opgezadeld. Veel Europeanen hebben lang zonder visum naar de VS kunnen reizen, maar eerder dit jaar eiste de VS dat reizigers zich 72 uur voor hun reis online moeten registreren.

Als het voorstel voor de toeslag wordt aangenomen, moet die waarschijnlijk bij de registratie worden betaald. Mocht dat het geval worden, zegt Bruton, dan zal de EU overwegen ook voor Amerikanen een visum verplicht te stellen.