BRUSSEL - Een flink deel van de industrie in de EU wordt vrijgesteld van de handel in CO2-rechten. Dat blijkt uit een ontwerpbesluit van de Europese Commissie, waarover het Financieele Dagblad zaterdag heeft gepubliceerd.

De vrijstelling betreft onder meer de staal- en papierfabrikanten en de kunstmestproducenten.

De emissiehandel moet vanaf 2013 de uitstoot van broeikasgassen tegengaan en zo de opwarming van de aarde terugdringen.

De EU-leiders hadden vorig jaar al besloten om uitzonderingen te maken voor bedrijven die door de maatregel te grote concurrentienadelen zouden ondervinden. De regeringsleiders willen voorkomen dat deze ondernemingen hun productie verplaatsen naar gebieden met een minder streng CO2-beleid.

Uitwerking

Het ontwerpbesluit van de Europese Commissie is een uitwerking van dit plan. Bedrijven die door de emissiehandel hun productiekosten met 5 procent zien stijgen en die voor meer dan 10 procent van hun omzet afhankelijk zijn van handel met bedrijven buiten de EU, krijgen een vrijstelling.

Ook voor bedrijven met een lagere kostenstijging is een vrijstelling mogelijk, als ze voor meer dan 30 procent afhankelijk zijn van handel met landen buiten de EU. Volgens berekeningen van de commissie ontspringt meer dan 90 procent van de grote energieverbruikers hierdoor de dans.