AMSTERDAM - Werknemers zijn sinds de crisis aanzienlijk minder tevreden over de sfeer op de werkvloer, hun salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder 546 werkende Nederlanders in opdracht van Trouw.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders door de crisis wekelijks gemiddeld een uur minder werken. Contracten zijn korter, meer mensen werken parttime en er wordt minder overgewerkt.

Ervaringen

Een onderzoeker zegt in de krant dat de krimp van de economie is terug te zien in de ervaringen van mensen. "Met z'n allen zijn we circa 2,5 procent minder gaan werken dan twee jaar geleden."

De mensen die nog een baan hebben, zijn net zo gelukkig als in 2007 en hebben ook oog voor de positieve kanten van de crisis.

De werkdruk en stress zouden zijn afgenomen, met een betere balans tussen werk en privé als gevolg.

Prestige

Al eerder bleek dat geld, status en prestige steeds minder belangrijk worden geacht, maar die tendens is volgens de onderzoekers sterker geworden.

Ruim een op de drie Nederlanders vreest dat er in hun bedrijf ontslagen gaan vallen en dat zij mogelijk hun baan verliezen. De meeste mensen denken echter dat de situatie over vijf jaar een stuk rooskleuriger is.