AMSTERDAM - Enkele tientallen schoonmakers hebben vrijdagmiddag op Schiphol gedemonstreerd omdat een van hun collega's zou worden ontslagen.

De organisatie van de actie was in handen van vakbond FNV Bondgenoten, liet bestuurder Ron Meyer weten.

Het bedrijf EW zou de man de laan uit willen sturen omdat hij ook nog bij een andere firma werkt. Daardoor maakt hij meer uren per week dan van de wet mag.

Kinderen

Volgens de vakbond moet de schoonmaker echter zo veel werken om zijn kinderen te kunnen onderhouden. EW zou bovendien helemaal niet met hem hebben overlegd.

Verder zou meespelen dat de werknemer zich in een FNV-publicatie kritisch uitliet over de slechte werkomstandigheden waar schoonmakers mee te maken zouden hebben. Meyer: ''Wie zijn mond opentrekt, wordt op straat gezet.''

Terugbrengen

EW laat in een reactie weten helemaal niet van plan te zijn de werknemer volledig te ontslaan. De firma zou het aantal uren dat hij werkt slechts willen terugbrengen.

Het bedrijf zou ook andere werknemers die te veel werken, hebben gevraagd dat niet meer te doen. Anders kan de firma de Arbeidsinspectie op zijn dak krijgen.

Ontslagaanvraag

Verder stelt EW dat de FNV-publicatie niets met de kwestie te maken heeft. Het bedrijf zou al gesprekken met de werknemer hebben gevoerd voordat die uitkwam.

Meyer van FNV zegt echter de ontslagaanvraag van de firma in handen te hebben. Daarin zou duidelijk staan dat de werknemer helemaal wordt ontslagen. Volgens hem liegt EW.

De schoonmakers op Schiphol legden eerder dit jaar meerdere dagen het werk neer. Ze eisten toen onder meer een reiskostenvergoeding en meer respect.