AMSTERDAM - PvdA-leider Wouter Bos wil zich niet binden aan het advies dat de Sociaal Economische Raad (SER) binnenkort zal presenteren om de crisis te lijf te gaan.

Bos stelde dat het SER-advies zwaar zal meewegen, maar "we gaan niet bij voorbaat een advies dat we niet kennen accepteren".

Premier Jan Peter Balkenende is het met Bos eens: "Het heeft het karakter van een zwaarwegend advies. Niets meer en niets minder.''

De vicepremier gaat daarmee minder ver dan fractievoorzitter Mariëtte Hamer. Die liet vrijdag tegenover NU.nl weten dat het advies bindend moet zijn.

"Als ze een gezamenlijk advies presenteren, zou ik niet goed weten waarom wij daartegen zouden zijn'', aldus Hamer.

Farizeeërstrijd

Bos wil geen 'farizeeërstrijd beginnen over de betekenis van een woord': "De hoofdboodschap van mevrouw Hamer - en die onderschrijf ik zeer - is dat we heel bewust werkgevers en werknemers de kans hebben gegeven om met een alternatief te komen voor het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. En ze dienen zich er bewust van te zijn dat zulke kansen niet vaak voorbij komen, dat we ze echt die kans geven. En nu moeten ze hem ook benutten."

Alternatief

Werkgevers en de vakbeweging zijn, verenigd in de SER, momenteel bezig een alternatief te bedenken voor het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.

Ze hebben daarvoor tot 1 oktober de tijd.

Overigens is de verdeeldheid binnen de SER zo groot dat getwijfeld wordt of ze voor die tijd een plan kunnen presenteren.

FNV

Het is vooral de FNV die fel tegen een hogere AOW-leeftijd is, en die om de mogelijkheid van advies heeft gevraagd. Vakbond FNV Bondgenoten heeft al opgeroepen tot actie.

Werkgevers en een deel van de kroonleden pleiten juist voor verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd om de kosten van de vergrijzing op te vangen en de overheidsfinanciën op orde te brengen met de economische crisis.