BUENOS AIRES - In Argentinië is maandag met ontzetting gereageerd op de aankondiging van president Eduardo Duhalde om dollartegoeden van de Argentijnen te zetten in peso's. Duhalde wil daarmee de banken ontlasten, die het meest de dupe dreigden te worden van de economische malaise in het land.

"Het geld is er gewoon niet", zo zei de president dit weekeinde tegen verslaggevers over zijn voorstel. Tegen welke koers de omzetting zal plaatsvinden, bleef maandag nog onduidelijk.

Een woordvoerder van de regering haastte zich maandag met een verklaring dat de regering zint op maatregelen om de pijn van de Argentijnen te verzachten. Die zien hun munteenheid, de peso, na de ontkoppeling met de dollar met de dag minder waard worden. Maandag werd voor een dollar 2 peso betaald, tegen 1,90 afgelopen vrijdag. Meer devaluatie brengt de bevolking verder in de problemen omdat zij voor een groot deel schulden in dollars heeft.

Gevangen

Duhalde zit gevangen tussen de woedende bevolking, de banken en een door dollars gedomineerde economie. Met het laatste, dat de exportpositie van Argentinië zwaar heeft aangetast, lijkt de president nu te willen afrekenen. Argentinië moet steeds meer een peso-economie worden, zo maakte hij dit weekeinde duidelijk.

Wisselkoers

Economen denken bovendien dat Duhalde de weg vrij wil maken voor een volledig vrije wisselkoers van de peso, wat internationale geldschieters zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) graag willen. Momenteel geldt nog een vaste wisselkoers van 1,40 peso per dollar voor buitenlandse transacties. Dit duale systeem heeft veel kritiek veroorzaakt.

De kersverse president - hij is pas sinds begin januari in functie - speelt echter gevaarlijk spel. Met de aangekondigde omzetting van de dollartegoeden breekt hij met een van zijn belangrijkste beloften uit zijn eerste publieke optredens. Argentijnen zouden gewoon hun dollars kunnen opnemen, zo verzekerde hij enkele weken geleden. Nu dreigt met het nieuwe plan een nieuwe volksopstand.

De financiële realiteit heeft Duhalde dit weekeinde anders doen besluiten. Vele banken dreigden door de devaluatie van de peso over de kop te gaan, zeker als Argentijnen massaal hun dollars zouden ophalen.

Menem

Kritiek kwam maandag ook uit onverwachte hoek. Oud-president Carlos Menem, die ondanks zijn corrupte verleden nog altijd hoopt op een politieke come-back, nam maandag in de Argentijnse pers flink stelling tegen Duhalde.

Menem pleitte voor een volledige 'dollarisering' van de economie, in plaats van een afscheid. Pas dan zal Argentinië weer op vertrouwen kunnen rekenen van de financiële wereld. Menem speculeerde er bovendien op dat Argentinië bij een dollarisering op meer steun kan rekenen van de Verenigde Staten dan nu het geval is. Hij maakte verder de maatregelen die bankopnames beperken met de grond gelijk, een populair standpunt onder de Argentijnse bevolking.

Alleen de beurs in Buenos Aires leek opgetogen over de nieuwe plannen. De Merval-index in Buenos Aires stond aan het einde van de middaghandel 11 procent hoger. Beleggers probeerden zich in te dekken tegen een verdere devaluatie van de dollar, aldus handelaren, en kozen voor 'veilige' oliefondsen en staalbedrijven. Ook banken schoten, zoals verwacht, omhoog nu Duhalde ze weer een beetje hoop biedt.

Speculanten op de Argentijnse beurs zitten er toch al warmpjes bij. Sinds eind november is de waarde van de Merval-index meer dan verdubbeld.