AMSTERDAM - PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer maakt zich zorgen over de moeilijke voortgang van de gesprekken over een alternatief AOW-plan binnen de Sociaal Economische Raad.

Ze roept de sociale partners op hun verantwoordelijkheid te nemen en met een werkbaar akkoord te komen voor 1 oktober. Dat zegt Hamer in een vraaggesprek met NU.nl.

"Ik hoor nu vanuit het SER-kamp zorgelijke geluiden: moeilijk, moeilijk, moeilijk. Laat het kabinet het maar doen. Daar maak ik me zorgen over."

"De sociale partners hebben bij het afsluiten van het sociaal akkoord zelf aangegeven mogelijkheden te zien voor een alternatief. Pak die kans dan ook. Ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Eensgezind plan

Voor Hamer is het van doorslaggevend belang dat de SER voor 1 oktober een eensgezind plan presenteert dat de AOW-problematiek aanpakt en 4 miljard euro op termijn bespaart.

"De SER is het symbool van het Nederlandse poldermodel met werkgevers, werknemers en deskundigen. We hebben in Nederland dit soort moeilijke problemen altijd gezamenlijk opgelost."

"Bovendien bepalen werkgevers en werknemers samen hoe de CAO's er binnen bedrijven uitziet. Dat is altijd beter dan dat het kabinet het van bovenaf oplegt."

Afschuiven

Hamer bestrijdt dat de politiek de verantwoordelijkheid voor het AOW-probleem afschuift op de SER. "Het kabinet zal de SER-partners helpen bij hun besluit."

"En als ze een gezamenlijk advies presenteren, zou ik niet goed weten waarom wij daartegen zouden zijn. Het advies is wat mij betreft in dat geval bindend."

Demonstraties

Oppositiepartijen voorzien een hete herfst waarbij grote demonstraties tegen mogelijke AOW-maatregelen niet worden uitgesloten. De SP heeft al gedreigd voor een vol Malieveld te zorgen.

"Dat vind ik heel knap. De SP weet blijkbaar al wat er gebeurt terwijl het kabinet na een advies van de SER nog met goede maatregelen moet komen. Die kun je pas bekritiseren als je hem kent. Het is heel makkelijk om ergens tegen te zijn."

Doorwerken

Hamer bestrijdt dan ook het beeld dat iedereen tot zijn 67ste moet doorwerken. "Dat zal zeker niet gebeuren. Er komen lange overgangstermijnen en er wordt rekening houden met iemands arbeidsverleden."

"Maar goed, nu zit ik op de stoel van de SER en dat wil ik niet. Dus nogmaals, ik doe een oproep aan hen om met een goed plan te komen."