FRANKFURT - De Duitse autoproducenten Daimler en Porsche gaan de productie van hun fabrieken in Duitsland terugschroeven. De hoop op een spoedig herstel van de vraag hebben zij laten varen.

Ondanks recordverkopen in China en een reeks nieuwe modellen, is Daimler, eigenaar van het merk Mercedes, van plan om zijn personeel minder uren te laten draaien in het vierde kwartaal.

Porsche kondigde donderdag soortgelijke plannen aan bij zijn belangrijkste fabriek in Zuffenhausen wegens een gedaalde vraag naar zijn sportauto's. De sportautofabrikant voorziet voor het huidige boekjaar achttien werkdagen minder.

Ongeveer een kwart van de 160.000 werknemers van Daimler bij de personenauto-, de truckdivisie en de onderdelenfabrieken in Duitsland maken al minder uren.

In april legde Daimler het werk bij vier truckfabrieken stil. Daardoor kwamen 18.000 van de 30.000 Duitse werknemers tijdelijk op straat te staan.

Mercedes

De wereldwijde verkoop van Mercedes personenauto's daalde over de eerste helft van het jaar met bijna 18 procent. Bij de truckdivisie kelderden de verkopen zelfs met 48 procent door de economische crisis.

Dat resulteerde in een verlies onder de streep van ruim 1 miljard euro. Daimlertopman Dieter Zetsche voorspelde onlangs dat de wereldwijde vraag naar personenauto's in 2009 met ongeveer 15 procent afneemt ten opzichte van 2008.

Verlies

Porsche maakt half september de resultaten bekend over het boekjaar 2008-2009. In juli voorspelde de onderneming een verlies voor het huidige boekjaar van 5 miljard euro.

Het megaverlies hield verband met de mislukte pogingen om Volkswagen over te nemen. Vorige maand werden Volkswagen, de grootste autoproducent in Europa, en Porsche het eens over een fusie.