AMSTERDAM - Minister Wouter Bos van Financiën waarschuwt bankiers dat de publieke steun voor hen nog steeds heel breekbaar is.

Bos zei dat donderdag tijdens de opening van het academisch jaar op de Duisenberg School of Finance in Amsterdam.

Bos strijdt tegen de bonuscultuur in de financiële sector, die ondanks de internationale financiële crisis van het afgelopen jaar volgens Bos weer helemaal terug is.

Hij is het daarom eens met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de bonussen wettelijk willen beperken.

Publieke steun

Bankiers lopen volgens Bos het risico niet alleen publieke steun te verliezen, maar ook politieke steun.

Bos redde het afgelopen jaar met vele miljarden belangrijke Nederlandse banken als ABN Amro en ING.

Hebzucht

Bos ziet dat met de stijging van de grondstofprijzen de hebzucht en de bonuscultuur op Wall Street alweer terug zijn.

''Hetzelfde in Londen en Parijs, de bonussen zijn terug, ze zijn nauwelijks weg geweest. Onder druk van de industrie zijn voorstellen om bonussen te beperken al verwaterd. De hebzucht is nog niet overwonnen'', aldus Bos in het hoofdkantoor van ABN Amro, waar de opening van het academisch jaar plaatsvond.

G20

In een gezamenlijke brief pleitten de leiders van Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië donderdag voor ''bindende regels'' en ''sancties'' om de bonussen van bankiers te beteugelen.

Ze willen dat het G20-overleg vrijdag, zaterdag en eind september hierover overeenstemming bereikt.

Sancties

''De G20 moet principes omzetten naar bindende regels voor financiële instellingen die risicovolle zaken doen. Ook moet verzekerd worden dat op nationaal niveau sancties volgen voor banken die zich niet aan de regels houden'', aldus de brief die donderdag bekend is gemaakt.

Nicolas Sarkozy, Angela Merkel en Gordon Brown gaan er vanuit dat mensen hun regeringsleiders zullen beoordelen op de ''toewijding aan het opbouwen van een stabieler financieel systeem''.

Steun

Bankiers lopen volgens Bos het risico niet alleen publieke steun te verliezen, maar ook politieke steun. Bos redde het afgelopen jaar met vele miljarden belangrijke Nederlandse banken als ABN Amro en ING.