DEN HAAG - De inflatie in Nederland is in augustus iets gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam de gemiddelde prijsstijging uit op 0,3 procent in vergelijking met een jaar eerder.

 In juli werd nog 0,2 procent gemeten. Dat was het laagste niveau sinds 1987.

De inflatie is gestegen door de prijsontwikkeling van brandstoffen, meldde het CBS donderdag.

Automobilisten waren voor hun brandstoffen in augustus weliswaar ruim 10 procent goedkoper uit dan een jaar eerder, maar in juli bedroeg de daling nog bijna 17 procent.

Dempend effect

Het CBS merkte verder op dat vooral goedkopere vliegtickets en voedingsmiddelen een dempend effect hadden op de inflatie.

Vliegen was bijna 12 procent goedkoper dan een jaar eerder, de prijzen van voedingsmiddelen daalden gemiddeld met 0,4 procent.

Goedkoper

Gerekend volgens de geharmoniseerde Europese methode was het leven in Nederland in augustus iets goedkoper dan een jaar eerder.

Net als in juli kwam deze maatstaf uit op min 0,1 procent. Dat komt onder meer omdat de invoering van de gratis schoolboeken in de Europese statistieken wordt meegerekend als een prijsdaling.

Eurozone

In de Nederlandse methode heeft deze maatregel geen effect op de inflatie.

Gemiddeld daalden de prijzen in de eurozone in augustus met 0,2 procent. In juli daalden de prijzen in de eurolanden nog met gemiddeld 0,6 procent.