UTRECHT - Gemeenten moeten weer de zeggenschap krijgen over het aantal taxi's dat in hun gebied mag rijden.

Daarvoor pleit vakbond FNV Bondgenoten in een deltaplan voor straattaxi's, dat donderdag aan staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) is gestuurd.

Volgende week vergadert de vaste Kamercommissie Verkeer en Waterstaat over de problemen in de taxiwereld.

Liberalisering

De liberalisering van de straattaximarkt heeft in bijna tien jaar niets van de beoogde effecten gebracht, constateert de vakbond.

''Het is al geruime tijd een zooitje in de taxiwereld'', stelt bestuurder Remko Mast van FNV Bondgenoten.

Ellende

''De liberalisering van de taxiwereld van bijna tien jaar geleden heeft niets dan ellende gebracht, voor chauffeurs en voor passagiers. De kwaliteit van het taxivervoer is achteruit gehold. Taxichauffeurs zijn allang geen gastheer meer voor hun stad, maar vechten elkaar en hun klanten de tent uit.''

Negatieve spiraal

De vakbond vindt het hoog tijd om de negatieve spiraal te doorbreken. Mast denkt daarbij aan een landelijk vergunningenstelsel, waar de gemeenten aanvullende eisen bij kunnen stellen.

De centrale overheid moet een vergunning koppelen aan een chauffeurspas en een vakdiploma. Dat moet ook de sociale vaardigheden en klantvriendelijkheid toetsen.

Mast: ''De lokale overheid kan vervolgens het aantal vergunningen reguleren of een gedragscode koppelen aan vergunningverlening. Zo kan je het Bokito-gedrag in de taxiwereld indammen.''

Eisen

De lokale overheden moeten zelf kunnen bepalen welke aanvullende eisen ze aan taxichauffeurs stellen, vindt de vakbond.

Dat kunnen bijvoorbeeld ook eisen zijn over de lokale stratenkennis. De gemeente kan op die manier het aantal vergunningen aan een maximum koppelen.

Sinds de liberalisering van de taximarkt is er een enorme overcapaciteit aan straattaxi's ontstaan, constateert FNV Bondgenoten.

Er zijn twee maal zoveel chauffeurs als voorheen, met lange files bij de standplaatsen als gevolg. ''Maar de klant heeft geen enkele mogelijkheid gekregen om te kiezen.''