DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) bezuinigen volgend jaar 80 miljoen euro op re-integratiegelden.

Dat bedrag loopt de komende jaren nog op. Een deel wordt weggehaald bij gemeenten die bijstandsgeld opzij hadden gezet om mensen aan het werk te helpen.

Dat hebben ingewijden rond het kabinet donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

In de begroting Sociale Zaken van 2010 moet een gat worden gedicht van ongeveer 400 miljoen euro. Dat bedrag loopt naar verwachting de komende jaren met enkele honderden miljoenen euro's op.

AOW-partnertoeslag

Vanaf 2011 wordt ook de AOW-partnertoeslag voor gepensioneerden met een jongere niet-werkende partner onder de 55 jaar eerder geschrapt dan gepland. Dit moet tot 2015 in totaal 170 miljoen euro opleveren.

Eerder was al besloten om in 2015 de AOW-partnertoeslag helemaal af te schaffen. Volgens het kabinet kunnen niet-werkende jongere partners een baan zoeken.

Koopkracht

Verder wordt volgend jaar een door het vorige kabinet ingestelde tegemoetkoming in de koopkracht van AOW'ers verlaagd met 26 euro per jaar. Dit voelen alleen gepensioneerden in het buitenland, omdat in ruil voor de lagere toeslag de ouderenkorting op belastingen wordt verhoogd.