ZWOLLE - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft het voorstel van minister Ab Klink (Volksgezondheid) afgewezen om hen meer goedkopere medicijnen voor te laten schrijven.

Een woordvoerder van de huisartsen heeft woensdag gemeld dat de vereniging de bewindsman daarover een brief heeft gestuurd.

Volgend jaar leveren de huisartsen 60 miljoen euro in, een jaar later kunnen ze die terugkrijgen als ze de kosten van het medicijngebruik weten te drukken.

Maar volgens de huisartsen houdt Klink zich niet aan afspraken die beide partijen hadden gemaakt over de bezuinigingen die op stapel staan.

Onderhandelen

In juli gaf de ledenraad van de LHV het bestuur het groene licht om met Klink door te onderhandelen over de voorgestelde besparingen. De nieuwe plannen die Klink onlangs op tafel legde, zijn volgens de LHV ''niet in de geest van die afspraken''.

De brief aan Klink volgt op een periode van protesten uit de achterban van de LHV. Een van de grote struikelblokken is de prestatiebonus.

Kwaliteit

Veel leden van de LHV zijn bang dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Half augustus schreef een groep leden een manifest waarin zij hun woede kenbaar maakten aan het bestuur van de artsenvereniging.

Ook de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland en de SP leverden eerder al kritiek op de voorgestelde bonusconstructie.

Minister Klink gaat ervan uit nog steeds in gesprek te zijn met de huisartsen over de voorstellen, zegt zijn woordvoerster. Donderdag staat er verder overleg op de agenda tussen de LHV en het ministerie van VWS.