BRUSSEL - De ChristenUnie wil een rijverbod op zondag voor vrachtwagens in de hele Europese Unie. Op die manier zou een einde komen aan de huidige wirwar aan rijverboden in de 27 EU-landen.

''Bovendien draagt het bij aan de zondagsrust, waardoor mensen kunnen rusten en naar de kerk gaan'', aldus Peter van Dalen, Europarlementslid voor de ChristenUnie woensdag.

Van Dalen is vicevoorzitter van de Europarlementscommissie voor verkeer. Hij heeft zijn suggestie voorgelegd aan minister Asa Torstensson van huidig EU-voorzitter Zweden. Die reageerde naar zijn zeggen positief.

De keuze voor de zondag sluit volgens Van Dalen goed aan bij de situatie in Duitsland. Het grootste EU-land heeft al een rijverbod voor vrachtwagens op zondag.

In andere landen is dat op andere dagen en wisselende feestdagen voor verschillende soorten goederenvervoer.

Nederland kent in praktijk geen rijverbod voor vrachtwagens op zondag.

Milieu

Brancheorganisaties EVO en TLN hebben hun bedenkingen bij het plan van de ChristenUnie. Volgens de organisaties is een rijverbod op zondag slecht voor economie en milieu.

''Het dwingt vrachtwagens vaker te rijden op drukke werkdagen. Dan staan er meer files, waardoor de kosten en schadelijke uitstoot toenemen'', aldus een woordvoerder.

Onzinnig

Het CDA spreekt over een onzinnig voorstel: ''In Nederland is het aan bedrijven zelf om te beslissen of ze op zondag rijden. Soms is het nodig, soms niet'', zegt Europarlementslid Corien Wortmann.

''Het plan lost ook de huidige problemen niet op. Dat is dat landen en deelstaten onverwachte rijverboden instellen op vage feestdagen.''

Gevoelig

De VVD wil de rijverboden juist afschaffen. ''Maar in Duitsland ligt dat net zo gevoelig als bij ons de hypotheekrente. Dat is dus erg lastig'', zegt Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert.

Zij verwacht wel een voorstel over harmonisering van de rijverboden in de EU zodra komende winter een nieuwe EU-commissaris aantreedt.