AMSTERDAM - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam ligt, mogen alle winkels in de stad voortaan op zondag open zijn.

Dat staat in een brief die wethouder Lodewijk Asscher dinsdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd, zo liet de gemeente woensdag weten.

Op dit moment gelden voor de stadsdelen verschillende regelingen over de zondagsopenstelling. Winkels mogen alleen opengaan, als ze in een toeristisch gebied liggen.

Toeristisch regime

Dat leidt tot onduidelijkheden voor ondernemers, bezoekers en inwoners van de stad. Het college wil nu dat de openingstijden in de hele stad onder een zogeheten 'toeristisch regime' vallen, zodat alle winkels op zondag open mogen gaan.

Voordat de zondagsopenstelling ingaat, gaat het stadsbestuur over het voorstel praten met de stadsdelen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Wetsontwerp

De gemeenteraad zou dan in januari volgend jaar een definitief besluit over de winkeltijden moeten nemen.

Overigens bereidt het kabinet op dit moment juist een wetsontwerp voor dat het openen van winkels op zondag volgens de toerismebepaling zou gaan beperken.

De voorstellen van Asscher komen voort uit een plan dat de lokale PvdA afgelopen januari presenteerde.

Werkgelegenheid

De partij wil winkels overal in Amsterdam toestaan hun deuren op zondag te openen, omdat daardoor de werkgelegenheid zou worden gestimuleerd en oneerlijke concurrentie tussen winkeliers zou worden weggenomen.

Onduidelijkheden rond de zondagsopenstelling leidden de afgelopen jaren in meerdere stadsdelen tot problemen.

Vooral in Amsterdam-Noord ontstond gedoe over een supermarkt die besloot via een truc met exotische feestdagen elke zondag open te zijn.

Detailhandel

Detailhandel Nederland laat in een reactie weten de plannen van Asscher te steunen. De belangenbehartiger van de winkeliers vindt het een goede zaak dat de zondagopenstelling lokaal geregeld wordt.