AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs hield maandag de adem in. Deze week komt 30 procent van de grote beursgenoteerde bedrijven in Amerika met resultaten. Beleggers hielden hun kruit droog. De AEX-index zakte licht met 1,49 punten of 0,3 procent op 492,01 punten.

Numico was de ster van het bal. De omzetcijfers over 2001 bleken hoger dan verwacht. "Vooral de extra afschrijving van 400 miljoen euro op dochter Rexall Sundown viel in goede aarde", verklaarde een beursman. Het voedingsconcern won maar liefst 10,69 procent op 26,4 euro. "Een flinke ruk. Dat betekent morgen weer winstnemingen", voorspelde de analist.

Bekijk video

De technologiefondsen kregen het zwaar te verduren. Het optimistische gevoel van eind 2001 dat het ergste achter de rug is, lijkt verdwenen. Het waren vooral de technofondsen die de eindejaarsrally hebben getrokken. Eind vorige week lieten enkele grote technoconcerns uit de Verenigde Staten, waaronder IBM, zich somber uit over de toekomst. Ook de tegenvallende cijfers van ASML van vorige week liggen nog vers in het geheugen.

Technologie

De verliezen van de Nederlandse technologiebedrijven waren maandag dan ook aanzienlijk. KPN verloor 4,39 procent op 6,1 euro. Versatel moest 3,16 procent terug op 0,92 euro. KPN Qwest zakte 2,83 procent tot 7,55 euro. Ook UPC kreeg opnieuw een flinke duw van 6,98 procent op 0,4 euro. "Maar die telt eigenlijk al niet meer mee", vond de beursman.

Hij vreesde dat de jaarcijfers waarmee technologiebedrijven binnenkort komen deze sombere stemming niet zo snel wegwerken. "Ook al vallen de resultaten mee. Niemand durft een stevige verwachting uit te spreken. Technologiebedrijven zijn afhankelijk van economisch herstel en dat hoeven we het eerste halfjaar niet te verwachten", verklaarde de beurshandelaar.