NEW YORK - Walt Disney, het grootste entertainmentbedrijf ter wereld, wil de uitgever van stripboeken Marvel Entertainment overnemen voor een bedrag van 4 miljard dollar.

Dat heeft Walt Disney maandag bekendgemaakt.

Marvel is eigenaar van klassiekers als Spider-Man, de Hulk en Iron Man. Het gaat om de grootste overname in de entertainmentbranche tot nu toe dit jaar.

Walt Disney vooral bekend van Donald Duck en Mickey Mouse, financiert de deal met aandelen en contanten.

Verrassing

De overname komt volgens analisten als een verrassing in een tijd dat zowel consumenten als adverteerders de hand op de knip houden. Bovendien betaalt Walt Disney een stevige prijs voor het bedrijf. Aandeelhouders Marvel ontvangen een overnamepremie van bijna 30 procent.

Voor Walt Disney staan deze risico's echter in geen verhouding tot de mogelijkheid om weer populair te worden bij het jongenspubliek, iets waar Marvel altijd sterk in is geweest.

Jongens

Walt Disney deed het met titels als Sneeuwwitje, Hannah Montana en Assepoester, vooral goed bij meisjes.

''Met deze stap krijgt Disney meer toegang tot de markt voor jongens, waar het concern de laatste jaren wat terrein heeft verloren'', zegt een analist.

Marvel brengt volgend jaar 'Iron Man 2' naar de bioscopen. Kaskraker Iron Man bracht in de Verenigde Staten een slordige 100 miljoen dollar op. In 2011 brengt Marvel onder meer 'Spider-Man 4' uit.