AMSTERDAM - Vakantiegangers zijn afgelopen zomer heel wat camera's en daarmee vakantiefoto's kwijtgeraakt. Van alle verloren, beschadigde of gestolen voorwerpen staat de camera in juli en augustus met 17 procent op de eerste plaats.

Dit meldde de Europeesche Verzekeringen maandag.

De camera heeft daarmee de (zonne)bril van de eerste plaats verdrongen. Dat was vorig jaar en in de winter nog het meest geclaimde voorwerp. De bril staat nu met 14 procent op de tweede plek, gevolgd door de mobiele telefoon (13 procent).

Dieven

''Camera's zijn een gewild object voor dieven'', zei een woordvoerder van de reisverzekeraar. ''Als je camera wordt gestolen, heb je eigenlijk dubbel pech. Want met je camera zijn ook meteen je dierbare vakantiefoto's verdwenen.''

De verzekeraar adviseert daarom niet te veel foto's op de camera op te slaan, maar ze over meerdere memorycards te verdelen.

Fiets

Voor het eerst staat ook de fiets in de schade top tien, met 2 procent op een tiende plek. Volgens de verzekeraar gaan de meeste Nederlanders nog altijd met de auto op vakantie (58 procent). In veel gevallen gaat de fiets dan mee voor tochtjes in de omgeving.

Daarentegen is het aantal gestolen laptops scherp gedaald ten opzichte van vorig jaar. Stond de laptop toen nog op de zesde plaats, de computer staat nu tien plekken lager op een zestiende plaats. Reizigers hebben hun laptop deze zomer in ieder geval nauwkeurig in de gaten gehouden, concludeert de verzekeraar.

Andere voorwerpen die vakantiegangers geregeld claimen, zijn koffers, tassen en kleding (10 procent), portemonnee (7 procent), paspoort, Ipod/MP3-speler en sieraden (4 procent).