ARNHEM - De Nederlandse energiemaatschappijen gaan intensief samenwerken met de nationale tiplijn Meld Misdaad Anoniem (M) om het stroommisbruik voor wietplantages tegen te gaan.

Directeur Guus Wesselink van M heeft maandag een bericht daarover in dagblad De Telegraaf bevestigd.

Een experiment dat de tiplijn de afgelopen twee jaar met energiemaatschappij Enexis hield, was zo succesvol dat M besloten heeft voortaan alle tips over wietplantages door te spelen aan de netbeheerders.

Van de veertienduizend anonieme tips die de lijn per jaar krijgt, gaan tussen de drie- en vierduizend over illegale hennepkwekerijen.

Bestrijden

Enexis kon in 94 procent van de vijftienhonderd gevallen die werden doorgespeeld door M het op grote schaal illegaal aftappen van stroom effectief bestrijden.

''Goede tips over wietplantages gaan voortaan naar de politie, de verzekeraars én de energiemaatschappijen'', stelt Wesselink.

Verbruik

Netbeheer Nederland gaat ervan uit dat zo'n dertigduizend illegale wietkwekerijen per stuk gemiddeld zo'n 35.000 kilowattuur per jaar verbruiken.

Dat is tien keer zoveel als een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt. De Nederlandse energiemaatschappijen schatten dat er jaarlijks in totaal zo'n één miljard kilowattuur wordt gestolen, ter waarde van 150 miljoen euro.

''Bovendien is elke wietplantage een potentiële brandbom'', licht M-directeur Wesselink toe. ''Die lampen zijn erg heet en goede beveiliging ontbreekt, zodat het regelmatig gebeurt dat dat soort panden in brand vliegen.''