AMSTERDAM - Moeilijk verkoopbare woningen worden steeds vaker aangeboden op vrijwillige huizenveilingen. Dat schrijft de GPD op basis van uitspraken van makelaarsvereniging NVM en huiseigenarenclub Vereniging Eigen Huis (VEH).

Exacte cijfers zijn er niet, maar de trend is merkbaar door de opkomst en groeiende populariteit van veilingwebsites.

De veiling is vooralsnog voor makelaars een laatste redmiddel om woningen kwijt te raken. De VEH is echter blij met de opmars van de veilingen. Het biedt de zekerheid dat woningen echt worden verkocht.

"In ons omringende landen zijn vrijwillige veilingen aan de orde van dag. Bij ons hebben veilingen een negatief imago doordat louche handelaren in achterafzaaltjes prijsafspraken maakten", zegt een woordvoerder.

Gewone verkoop

Volgens de NVM is het vooral goed dat woningen door de steeds populairdere internetveilingen vaker een nieuwe eigenaar vinden. Bijna de helft wordt tijdens de eerste veiling al verkocht, terwijl de klad er bij de gewone verkoop goed in zit.

De NVM is minder te spreken over het feit dat woningen vaak voor de veiling al worden verkocht. "Als een verkoper kiest voor een veiling, dan moeten alle kopers ook dezelfde kans krijgen en moet het huis ook daadwerkelijk geveild worden'', laat een woordvoerder weten.