AMSTERDAM - Zo gewonnen, zo geronnen. Dat was woensdag de gang van zaken op de effectenbeurzen. Dinsdag pakte de Amsterdamse effectenbeurs nog bijna 4 procent, een dag later op woensdag leverde de beurs weer 4,45 procent in.

De AEX sloot op een stand van 377,36 punten, een verlies van 17,59 punten. Op de andere Europese beurzen was de stemming al niet veel beter. Aan het einde van de handel noteerde de beurs in Londen een verlies van 3,95 procent. Frankfurt, dat om 20.00 sluit, kwam uit op een verlies van 4,4 procent en Parijs eindigde 4,2 procent lager.

Consumentenvertrouwen

De beurzen reageerden alsnog negatief op het tanende consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Cijfers daarover kwamen dinsdagmiddag al naar buiten, maar toen wist een rally aan het eind van de handel de situatie nog te verbloemen.

Technologie in de min

Het waren vooral bedrijven uit de technologiehoek die een veer moesten laten. Maker van machines voor de chipindustrie ASML moest 7 procent terug tot 11,14 euro. Philips moest 6,6 procent terug naar 21,95 euro. Grootste daler was echter automatiseerder CMG. Het bedrijf presenteert donderdag halfjaarcijfers. CMG was bijna 9 procent lager op 1,03 euro.

Ifo-index

De beurzen volgden Wall Street, dat dinsdag lager sloot en woensdag ook lager was. Verder kwam de bekendmaking dat de Ifo-index, die het vertrouwen van het Duitse bedrijfsleven weergeeft, in augustus is gedaald, hard aan. Het is de derde maal dat het vertrouwen in de grootste conomie van Europa kleiner is geworden.

Geen echt herstel

Dat betekent dat echt herstel van de Europese economie nog wel even zal uitblijven. Gevoegd bij het gegeven dat de Verenigde Staten het economisch gezien ook niet goed doen, was dit voor de beleggers alleen maar meer reden om hun aandelen van de hand te doen.

Euro

De euro stond aan het eind van de middag op een koerspeil van ,9820 dollar. Dinsdag was de Europese munteenheid de markt uitgegaan op 0,9800 dollar. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6405 naar 0,6390.