VEENENDAAL - Kaasproducent en -leverancier Uniekaas gaat reorganiseren. De onderneming hoopt hiermee de kosten te drukken. Het bedrijf heeft hinder van een stagnerende kaasmarkt, terwijl de loon- en overige kosten vorig jaar juist sterk opliepen.

Uniekaas sluit zijn distributievestiging in het Groningse Tolbert. Hierdoor verdwijnen ongeveer dertig banen. De directie zoekt voor de werknemers zoveel mogelijk elders werk. Het bedrijf praat nog met de vakbonden over een sociaal plan.

Andere vestigingen moeten efficiënter gaan draaien, vooral op het gebied van distributie. Uniekaas concentreert de verpakking van Nederlandse kaas in Kaatsheuvel. Het filiaal in Voorhout wordt distributiecentrum. In Castricum legt Uniekaas zich toe op de export en mogelijk ook de zuivel. "Door deze accentverschuiving verdwijnen per saldo geen banen", aldus directeur J. Gardner maandag.

Bij Uniekaas werken in totaal 650 mensen. Het heeft verder vestigingen in Veenendaal en Den Helder. De omzet bleef vorig jaar steken op 240 miljoen euro, gelijk aan die van 2000. De winst bleef eveneens gelijk, maar Gardner wilde geen precieze cijfers noemen.

Uniekaas heeft last van een stagnerende markt. Door stijgend kaasprijzen liep de totale markt in volume terug. Ook snoepten supermarkten niet langer omzet af van kaasspeciaalzaken. Uniekaas levert 30 procent van alle kazen in de supermarkten. Met de introductie van nieuwe producten en het stimuleren van de export denkt Uniekaas de omzet op te kunnen krikken.

Naast vestigingen in Nederland heeft de onderneming filialen in de Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje en Cyprus. De export is goed voor 20 procent van de omzet.

Om de veranderingen kracht bij te zetten, heeft ook de directie een wijziging doorgemaakt. Sinds het begin van dit jaar heeft elk van de vijf directeuren een takenpakket. Voorheen was er een collectief bestuur. "We willen de zaken strakker aanpakken", zei Gardner.