UTRECHT - Het voornemen van de bankcoöperatie Rabobank en de verzekeraar Eureko om te fuseren, staat onder druk door het zware weer waarin de economie is terechtgekomen. Volgens Rabobank ligt een fusie nu niet voor de hand.

''De economische werkelijkheid is nu totaal anders dan in 2005'', zei een woordvoerder van Rabobank zaterdag in reactie op berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

In 2005 spraken Rabobank en Eureko af naar een fusie toe te werken. De fusieovereenkomst die destijds werd gesloten, loopt eind dit jaar af.

Rabobank benadrukte dat het niet afwil van het belang van 39 procent in Eureko. ''We blijven samenwerken en willen dat er een nog betere samenwerking komt'', aldus de zegsman.

Interpolis

Rabobank en Eureko zouden samen de grootste bankverzekeraar van Nederland vormen. Onder de combinatie vallen grote verzekeringsmerken als Interpolis, Achmea, Zilveren Kruis en Avero. Rabobank verkocht Interpolis aan Eureko als onderdeel van de fusieovereenkomst.

Zowel Rabobank als Eureko voelt de gevolgen van de crisis die vorig jaar de financiële sector naar beneden trok.

Kapitaal

Rabobank moest Eureko eerder dit jaar zelfs 400 miljoen euro aan vers kapitaal verstrekken, omdat het eigen vermogen van de verzekeraar hard was geraakt door afschrijvingen op de aandelenportefeuille.

''Het is nu geen tijd voor een fusie'', zei de woordvoerder van Rabobank over de veranderde omstandigheden. ''Maar we hebben nog geen besluit genomen.''

Een woordvoerder van Eureko verklaarde dat bij de verzekeraar de intentie blijft bestaan om te fuseren. ''Er zijn op de korte termijn geen concrete fusieplannen. Het voornemen is niet van de baan.''