DEN HAAG - Energiebedrijf Eneco Netbeheer heeft vrijdag het innen van extra geld aan afnemers van goedkope groene stroom stopgezet. Het bedrijf wil eerst de uitkomst van een rechtszaak hierover afwachten. Eneco gaat ervan uit met het sturen van rekeningen in de geest van de wet te handelen.

Eneco Netbeheer heeft veel kritiek gekregen op zijn handelswijze. De netbeheerder heeft facturen verstuurd naar mensen die gebruik hadden gemaakt van diensten van het failliete EnergyXS voor het krijgen van groene stroom van energieleveranciers als Evolta en GreenPoweR.

EnergyXS zorgde ervoor dat ze via de kabels van onder meer Eneco bediend werden en betaalde de netbeheerder daarvoor een vergoeding. Door het faillissement zijn deze betalingen uitgebleven. Eneco Netbeheer heeft daarop de stroomgebruikers aangeslagen om deze vergoeding alsnog te krijgen. Zo ontvingen deze mensen naast een rekening van hun eigen stroomleverancier ook een eenmalige opdracht om de netbeheerder te betalen.

Een van de leveranciers, Evolta, heeft een kort geding aangespannen. Het bedrijf vindt dat Eneco geen rekeningen aan zijn klanten kan sturen.

Dubbele rekeningen

De Consumentenbond begon vrijdag een actie onder de slogan "Eneco energie, niet mijn energie". De belangenorganisatie heeft brandbrieven aan de Tweede Kamer en de DTe, de toezichthouder op de energiemarkt, gestuurd en komt maandag met advertenties waarin consumenten worden opgeroepen ervaringen met de dubbele rekeningen van Eneco te melden.

In een vrijdag verspreid persbericht stelt Eneco Netbeheer de actie van de bond voorbarig te vinden omdat zij vooruit loopt op de uitspraak van de rechter.