DEN HAAG - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli 15 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is de grootste prijsdaling sinds met de metingen 1991 is begonnen.

Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

In juni waren de producten van de industrie 14 procent goedkoper dan een jaar eerder. De afzetprijzen lagen sinds november vorig jaar onafgebroken lager dan een jaar eerder.

De aardolieverwerkende industrie rekende bijna 44 procent minder voor haar producten dan in juli 2008. De prijsontwikkeling in deze branche hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie, benadrukt het CBS.

Een vat North Sea Brent olie was ruim 45 procent goedkoper dan een jaar eerder. De olieprijs bereikte medio vorig jaar een top.

Producten

Ook de chemische industrie en de basismetaalindustrie rekenden fors minder voor hun producten. Hier waren de prijzen meer dan 20 procent lager. Producten van de voedingsmiddelenindustrie en de papierindustrie kostten ruim 5 procent minder.

In de drankenindustrie, de tabaksverwerkende industrie en de meubelindustrie lagen de afzetprijzen in juli hoger.

Ten opzichte van juni bleven de afzetprijzen vrijwel onveranderd. Op de buitenlandse markt was er een lichte prijsdaling, maar op de binnenlandse markt stegen de prijzen iets.