AMSTERDAM - Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) heeft donderdagavond laat met eigen ogen de situatie bij de Amsterdamse taxi's bekeken. Samen met 'taxiwethouder' Hans Gerson liep zij tijdens een verrassingsbezoek een avond mee met de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Ook sprak zij met de politie en met taxiondernemers.

Op de standplaatsen bij het centraal station en op het Leidseplein was Huizinga onder de indruk van het grote aantal taxi's, meldde zij via haar woordvoerder. ''Hoe kan iedereen hier een boterham aan verdienen?'', vroeg Huizinga zich af.

Ook ervoer zij dat het voor veel mensen moeilijk kiezen is. ''Ik zou ook niet weten welke taxi ik hier moet nemen.''

Debat

Het bezoek van Huizinga komt aan de vooravond van het debat van volgende week in de Tweede Kamer over de taxibrief van de staatssecretaris. Daarin doet zij voorstellen om van de taxi weer een betrouwbaar en betaalbaar vervoermiddel te maken.

Zo moeten gemeenten meer bevoegdheden krijgen om misstanden aan te pakken, bijvoorbeeld door alleen nog chauffeurs die bij een centrale zijn aangesloten op de standplaatsen toe te laten.

Korte ritten weigeren mag straks niet meer en het tarievenstelsel gaat wat Huizinga betreft opnieuw op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt haar voorstellen.

Noodzaak

Het werkbezoek onderstreepte voor de staatssecretaris nog eens de noodzaak om in te grijpen. Voor het einde van dit jaar hoopt zij een wetsontwerp af te hebben. ''Als het aan mij ligt, gaat er geen dag verloren.''

De taxibranche in Amsterdam staat al jaren bekend als problematisch. Op de grootste standplaatsen, bij het centraal station en het Leidseplein, zorgt een deel van de chauffeurs geregeld voor problemen. Ze intimideren klanten en elkaar, rekenen te hoge prijzen en weigeren korte ritten.

De situatie in de hoofdstad kwam vorige maand tot een voorlopig dieptepunt, toen de 44-jarige Rob Sitek om het leven kwam na een ruzie met een taxichauffeur bij het Leidseplen. Wethouder Gerson nam daarna maatregelen om de aanhoudende misstanden aan te pakken.

Die maatregelen worden op korte termijn mogelijk verder uitgebreid.