FRANKFURT - De topman van Deutsche Bank, Josef Ackermann, moet terechtstaan wegens zijn rol in de affaire rond de geruchtmakende overname van het conglomeraat Mannesmann. Dat heeft de rechtbank in Düsseldorf bepaald, zo heeft Deutsche Bank vrijdag meegedeeld.

Het Britse telecomconcern Vodafone kocht Mannesmann drie jaar geleden voor ongeveer 190 miljard euro. De bestuurszitter van het Duitse bedrijf, Klaus Esser, verzette zich aanvankelijk heftig tegen een overname, maar ging uiteindelijk toch akkoord. Hij vertrok kort daarop met een gouden handdruk van 60 miljoen mark (ruim 30 miljoen euro). Ackermann stemde als voorzitter van de raad van commissarissen bij Mannesmann in met de riante bonus.

De Duitse justitie had in februari al aanklachten ingediend in de zaak. Het besluit van de rechtbank in Düsseldorf maakt de weg vrij voor een proces. Behalve Esser kregen nog andere vertrekkende bestuursleden van Mannesmann forse bedragen mee. Volgens de rechter veroorzaakte dat een schade voor het bedrijf van in totaal 111 miljoen mark (57 miljoen euro) en werd daardoor het vertrouwen van de aandeelhouders geschonden.

Naast de topman van de grootste bank van Duitsland zijn nog vijf andere voormalige bestuurders van Mannesmann aangeklaagd. Daaronder zijn Esser en ex-voorzitter Klaus Zwickel van de vakbond IG Metall, die indertijd commissaris was bij Mannesmann.