AMSTERDAM - De voorgenomen bezuiniging die de politie moet doorvoeren, kost vierduizend banen. Dit blijkt uit een interne notitie die onder korpschefs circuleert en waar de Volkskrant de hand op heeft weten te leggen.

In plannen van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) moet de politie bezuinigen, vanaf 2013 jaarlijks 190 miljoen euro. Dit zou na 2014 leiden tot vierduizend minder agenten.

Het ministerie voert momenteel overleg met de burgemeesters over hoe deze bezuinigingen doorgevoerd moeten worden. Het afromen van het eigen vermogen van de korpsen is een onderdeel van de bezuinigingen, net als het terugdringen van de huidige overcapaciteit.

De Raad van Hoofdcommissarissen maakt zich zorgen over de financiële positie van de korpsen als de bezuinigingen door gaan en vrezen dat het handhaven van de openbare orde problematischer wordt als er minder agenten zijn, zo meldt de Volkskrant.

Banen

 Ter Horst zelf ''bestrijdt met kracht'' dat de bezuinigingen bij de politie zouden leiden tot vierduizend minder banen.

''Baarlijke nonsens'', zegt een woordvoerder van de minister donderdag. ''Iedereen is het er juist over eens dat de besparingen niet ten koste gaan van banen en dat er juist meer blauw op straat komt.''

Volgens de woordvoerder is Ter Horst ''chagrijnig'' over het feit dat de korpschefs nu van alles ''roepen'', terwijl zij continu overleg voert met de korpsbeheerders, de burgemeesters.