ROTTERDAM - Het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam doen nadere aangifte tegen oud-directeur Willem Scholten van het Havenbedrijf en zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen.

Scholten zou zich hebben laten omkopen door Van den Nieuwenhuijzen.

Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

Aboutaleb stelt dat het college van burgemeester en wethouders tot de beslissing is gekomen na nieuwe informatie van de FIOD-ECD. Hij benadrukt dat het vooralsnog om vermoedens gaat.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt al langer of Scholten zich uit eigen belang schuldig heeft gemaakt aan oplichting. Het OM verdenkt hem van het onbevoegd afgeven van bankgaranties en het vervalsen van documenten.

Geld

Hierdoor kon Van den Nieuwenhuijzen van eind 2002 tot medio 2004 grote sommen geld lenen voor het inmiddels failliete RDM-concern. Hij gaf de garanties met een waarde van ruim 150 miljoen euro naar eigen zeggen af in het belang van de haven.

De vermeende fraude begon eind 2002 met een geheimgehouden raamovereenkomst tussen beide heren. Scholten liet Rotterdam verplichtingen aangaan tot enorme bedragen.

Hieraan kwam halverwege 2004 een einde toen de eerste banken geld begonnen terug te eisen. De gemeente en het Havenbedrijf deden begin januari 2005 voor het eerst aangifte tegen de voormalige directeur.

Complex

De zaak kwam vorig jaar oktober tijdens een zogenoemde regiezitting voor de rechter. Toen werden nadere onderzoekswensen besproken. De inhoudelijke behandeling van de zaak stond gepland voor april, maar laat vooralsnog op zich wachten. Het OM sprak eerder al van een ''uiterst omvangrijk en complex dossier''.

Ook tegen Van den Nieuwenhuizen lopen een onderzoek en een strafzaak. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan faillissementsfraude.